ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Shaych Mohammed bin Saalih al-'Othaymien

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 23:36:23    Onderwerp: Shaych Mohammed bin Saalih al-'Othaymien Reageren met citaat
Shaych Mohammed bin Saalih al-'Othaymien

Wednesday 18 July 2007
Zijn Naam en Afkomst:

Aboe `Abdoellaah Mohammed ibn Saalih ibn Mohammed ibn `Othaymien al-Woehaybie at-Tamiemie an-Najdie werd geboren in de stad Unayzah in de Qasiem Regio, in de maand Ramadaan 1347 NH/ (1926 NC) in een vooraanstaande en religieuze familie.

Zijn Opvoeding en Studie:

Hij reciteerde de Nobele Qor`aan met zijn grootvader van moederszijde genaamd ‘Abdur-Rahmaan ibn Soelaymaan Aal Daamigh (rahiemehoellaah). Hij memoriseerde eerst de gehele Qor`aan, en ging vervolgens verder met het zoeken van kennis. Hij studeerde schrijven, rekenkunde en andere vakken van wetenschappen. Tevens namen twee studenten van Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die (rahiemehoellaah) de taak op zich om kleine kinderen te onderwijzen, één van hen was Shaych ‘Alie as-Saalihie, en de andere was Shaych Mohammed ibn ‘Abdoel-‘Aziez al-Moetawwa (rahiemehoellaah), onder wie Shaych Ibn ‘Othaymien de samenvatting van al-‘Aqiedatoel-Waasitiyyah van Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die studeerde, en zo ook Minhaajus-Saalikien in Fiqh, tevens van Shaych ‘Abdoer-Rahmaan, en ook al-Ajroemiyyah en al-Alfiyyah (betreffende de Arabische taal).

Hij studeerde fiqh en de wetten van erfrecht onder Shaych ‘Abdoer-Rahmaan ibn ‘Alie ibn ‘Awdaan. Met Shaych ‘Abdoer-Rahmaan ibn Naasir as-Sa’die, degene die als beschouwd wordt als zijnde zijn eerste Shaych, aangezien hij een aanzienlijke tijd bij hem bleef om tauwhied, tafsier, hadieth, fiqh, de fundamenten van fiqh, erfrecht, hadiethwetenschappen, Arabische grammatica en andere vakken bij hem te studeren.

Zijn Leraren:

Naast de bovenstaande leraren studeerde bij vele prominente geleerden maar met name:

- Shaych `Abdoer-Rahmaan as-Sa`die,

- Shaych Mohammed al-Amien ash-Shanqietie,

- Shaych `Abdoel-`Aziez ibn Baaz.

Voorzeker had de nobele Shaych een hoog aanzien bij Shaych Abdoer-Rahmaan (rahiemehoellaah), en toen de vader van Shaych Mohammed naar Riyaadh verhuisde wilde hij in eerste instantie dat zijn zoon dit ook zou doen. Desondanks schreef Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die (rahiemehoellaah) naar hem: “Dit is niet mogelijk, liever hopen wij dat Mohammed bij ons zal blijven en profijt neemt.”

Shaych Mohammed (rahiemehoellaah) zelf zei: “Ik ben in grote mate door hem beïnvloed vanwege zijn manier van les geven en het presenteren van kennis door het begrijpelijk te maken voor de studenten door gebruik te maken van voorbeelden en het geven van uitleg. Zijn manieren hebben mij ook erg beïnvloed, voorwaar, Shaych ‘Abdoer-Rahmaan (rahiemehoellaah) had uitstekende manieren en een goed karakter tezamen met een enorme hoeveelheid kennis en aanbidding. Hij maakte op een prettige manier grapjes met de jongeren, en glimlachte met de ouderen. En hij was de meest uitmuntende persoon in gedrag die ik ooit gezien heb.”

Hij studeerde tevens bij de eminente en nobele Shaych `Abdoel-`Aziez ibn Baaz, degene die als zijn tweede Shaych wordt beschouwd. Hij begon zijn studie bij hem met het bestuderen van sahieh al-Boecharie, enkele werken van Shaych al-Islaam Ibn Taymiyyah en enkele fiqh boeken.

Shaych Mohammed (rahiemehoellaah) zei: “Ik ben door Shaych `Abdoel-`Aziez ibn Baaz beïnvloed met betrekking tot de overweldigende aandacht die hij gaf aan hadieth. Tevens ben ik ook beïnvloed door zijn goede gedragingen en de manier waarop hij zichzelf vrij maakte ter dienste van de mensen.”

Zijn Loopbaan en Werken:

In het jaar 1371 N.H. begon hij met les geven in de moskee, en toen de Educatieve Instituten in Riyaadh werden geopend trad hij er toe in het jaar 1372 N.H.

De Shaych (rahiemehoellaah) zei: “Ik trad in het tweede jaar toe tot de Educatieve Instituten en ondernam de studies op advies van Shaych ‘Alie as-Saalihie, en pas nadat ik toestemming had gekregen van Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die. Het Instituut had destijds twee afdelingen: een algemene afdeling en een hogere afdeling. Ik trad toe tot de hogere afdeling, en nu was het zo dat als iemand zijn opleiding sneller af wilde ronden, dan kon hij dat doen door tijdens de zomervakanties het werk van de jaren daarop te verrichten, en dan examen te doen aan het begin van het volgende jaar. Als hij dat examen dan zou halen dan mag hij overgaan naar het jaar dat daarna komt. Dus op deze manier studeerde ik in een kortere periode.”

Na twee jaar was hij bevoegd (om les te geven) en werd een functie als docent toegewezen in het Educatieve Instituut van ‘Unayzah, en zette ondertussen zijn eigen studies voort onder Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die.

Wanneer de Shaych les gaf, profiteerde een grote aantal studenten van zowel binnen als buiten Saoedi-Arabië van hem. Hij had zijn eigen unieke stijl in interpretatie en uitleg van religieuze punten. Hij was van de geleerden die de Islaam diende zonder enige type van religieus vooroordeel en bleef weg van de grenzen van het blindelings volgen. Hij onderscheidde zichzelf door zijn enorme inspanningen voor religieuze zaken en zijn analogische conclusies, welke duidelijk zijn begrip van deze religie aantoonden, en doordat hij de juiste toepassing van de principes van de religie overnam.

Toen de nobele Shaych ‘Abdoer-Rahmaan as-Sa’die (rahiemehoellaah) stierf, werd Shaych Mohammed aangesteld als Iemaam van de grote moskee van ‘Unayzah, naast het lesgeven in het Educatieve Instituut. Later ging hij lesgeven in het College van Sharie’ah en het College van Oesoel ad-Dien in de Qasiem afdeling van de Islaamitische Universiteit Iemaam Mohammed ibn Sa’oed.

Hij was tevens lid van het comité van grote geleerden van het Koninkrijk van Saoedi-Arabië, en de Shaych (rahiemehoellaah) was zeer actief in het uitnodigen naar Allaah, de Machtige en Majesteitelijke, en overal de uitnodigers te helpen en inzicht te geven. Hij heeft zich wat dit betreft zeer verdienstelijk gemaakt. In het geven van religieuze uitspraken, waren zijn fatawaa net als bij Shaych Ibn Baaz; gebaseerd op bewijs vanuit de Oor`aan en de Soennah, en deze bestonden uit ongeveer 50 verzamelingen (delen).

Het is noemenswaardig dat de nobele Shaych Mohammed bin Ibrahiem (rahiemehoellaah), hem heeft aangemoedigd om de functie van rechter aan te nemen. Voorwaar, hij heeft vermeld dat hij zelfs de functie van Hoofd van het Sharie’ah Gerechtshof van Ahsaa had gekregen, maar dat hij heeft verzocht dat men hem excuseert van het aannemen van deze positie. En na enkele verzoeken, en na persoonlijk met Shaych Mohammed bin Ibrahiem gesproken te hebben, heeft de Shaych alsnog zijn wens ingewilligd zodat hij de positie niet hoefde te vervullen.

Zijn Dood:

De Shaych overleed op woensdag 15 Shawwaal 1421 N.H. / 10 Januari 2001 N.C. Shaych Mohammed Ibn Saalih Ibn 'Othaymien werd 74 jaar oud.

Moge Allaah (soebhaanahoe wa ta`ala) genade hebben met zijn ziel, amien.

Voor meer informatie over de Nobele Shaych en voor toegang tot vele van zijn werken, surf dan naar zijn officiële website: http://www.ibnothaimieen.com
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum