ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 23:32:06    Onderwerp: Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz Reageren met citaat
Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz

Geschreven door Administrator
Wednesday 18 July 2007

Zijn naam:
Shaych al-‘Allaamah ‘Abdoel-‘Aziez bin ‘Abdoellaah bin ‘Abdoer-Rahmaan bin Mohammed bin ‘Abdoellaah Ale Baaz.


Zijn geboorte:
Hij werd geboren in Dhoel-Hidja van het jaar (1330H) in Ar-Riyaadh. Aan het begin van zijn studieloop was hij gewoon ziende, maar toen hij in het jaar (1346H) ziek werd in het plaatsje ‘Uyeenah werd zijn gezichtsveld steeds zwakker waarna hij blind werd, in het begin van de Islaamitische maand Moharrem in het jaar (1350H).


Zijn studie:
Sinds zijn jonge jaren begon hij te studeren en hij had de hele Qor`aan al in zijn hoofd vóór zijn puberteit. Daarna zette hij zich in om de kennis te halen bij de geleerden van Ar-Riyaadh.

Nadat, hij uitmuntend werd in de verschillende vakken van de Islaamitische Wetgeving, en de Arabische taal, werd hij verkozen als rechter in het jaar (1357H). Hij heeft echter het zoeken naar kennis nooit gelaten, en de bekleding van macht of positie heeft hem nooit van het onderzoeken en onderwijzen afgehouden.


Zijn leraren:

Shaych Mohammed bin ‘Abdoel-Latief bin ‘Abdoer-Rahmaan bin Hassan bin ash-Shaych Mohammed bin ‘Abdoel-Wahhaab (rahiemehoellaah)

Ash-Shaych Sa’d bin Hamd bin ‘Atieq (rahiemehoellaah)

Shaych Hamd bin Faaris (rahiemehoellaah)

Shaych Saalih bin ‘Aboel-‘Aziez bin ‘Abdoer-Rahmaan bin Hassan bin ash-Shaych Mohammed bin ‘Abdoel-Wahhaab (rahiemehoellaah) (opperrechter van Riyaadh).

Sa’d Waqqaas al-Boechaarie (rahiemehoellaah) (een van de geleerden van Mekkah, van wie hij de kennis van “Tadjwied” leerde in het jaar (1355H).

Zijne Eminentie Shaych Mohammed bin Iebraahiem bin ‘Abdoel-Latief Aale Shaych (rahiemehoellaah) de voorgaande Moeftie in Saoedi-Arabië. De Shaych woonde zijn studiekringen bij voor zo’n tien jaar. Hij leerde alle takken van de Islaamitische wetgeving van hem. Vanaf het jaar (1347H) tot en met (1357H) waarna zijn leraar hem een post aanstelde in het rechtshof.


Zijn verschillende beklede posten en posities:
Rechter in het al-Chardj district voor een lange periode uitgestrekt over zo’n dertien veertien jaar vanaf (1357H) tot en met (1371H)

Leraar aan het Islaamitisch Wetenschappelijk instituut in Riyaadh in het jaar (1372H) vanwaar hij vertrok naar de Faculteit van de Sharie’ah bij de opening in het jaar (1373H). Hij onderwees daar vakken zoals: Tauwhied, fiqh en hadieth. Dit duurde negen jaar voort tot in (1380H).

Hij werd aangesteld als adjunct-directeur van de Islaamitische universiteit van Medienah in het jaar (1381) Hidjra en behield deze positie tot het jaar (1390H).

Hij werd hoofd van de Universiteit in het jaar (1390) na overlijden van het toenmalige hoofd ash-Shaych Mohammed bin Ibraahiem Aale Shaych. Hij bleef hoofd tot in het jaar (1395H).

In het jaar (1413H) werd hij aangesteld als Moeftie van Saoedi-Arabië, naast het voorzitterschap van het comité van vooraanstaande geleerden en het voorzitterschap van het beheer voor wetenschappelijk onderzoek en wetgevingen.

Ook is hij lid geweest van vele andere Islaamitische comités waaronder:

Voorzitter van het overblijvend comité voor wetenschappelijk onderzoek en wetgeving.

Voorzitter en lid van het constituante van de Moslim Wereld Liga.

Voorzitter van de hogere Wereld Raad voor Moskeeën.

Voorzitter van de Islaamitische Raad van Fiqh gevestigd in Mekkah wat een subraad van de Moslim Wereld Liga is.

Lid van de Hogere Raad van de Islaamitische Universiteit in het verlichtende Medienah.

Lid van het Hogere Comité voor de Islaamitische Uitnodiging in het koninkrijk (Saoedi-Arabië).

Voorzitter van het besluitend comité van de Daar Al-Hadieth school in Mekkah, voor lager en hoger Islaamitisch onderwijs.


Zijn nalating:
Zijne Eminentie heeft op vele fronten duidelijke sporen achtergelaten. Een van de belangrijkste manieren hiervoor was het regelmatig lesgeven in de studiekringen, sinds zijn aanstelling als rechter in het Chardj district in het jaar (1372H) tot aan zijn dood. Hij onderwees in verschillende onderwijsinstellingen in o.a. Ar-Riyaadh en op de Islaamitische Universiteit en in de Moskee van de Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) in Medienah. En in Mekkah in de Hadj-periode, en met de vele bezoekingen door het hele land heen. Zo hebben er verschrikkelijk veel mensen (studenten van de kennis) in binnen- en buitenland genoten van zijn kennis.


Zijn boekwerken:
Zijn boekwerken zijn velen een groot gedeelte hiervan zijn samengebundeld in een boek genaamd: “Madjmoe’ah Fataawa wa Maqaalaat Moetenawy’ah”.


Zijn dood:
Op donderdag 27 Moeharram (1420H) -13 mei 1999- overleed Shaych ‘Abdoel-‘Aziez bin Baaz na een gezegend leven van negenentachtig jaar, één maand en vijftien dagen.


bron: http://www.ahloelhadieth.com
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum