ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Shaych Mohammed Nassiroed-Dien al-Albaanie

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 23:31:22    Onderwerp: Shaych Mohammed Nassiroed-Dien al-Albaanie Reageren met citaat
Shaych Mohammed Nassiroed-Dien al-Albaanie

Geschreven door Administrator
Wednesday 18 July 2007

Zijn Geboorte en Afkomst:
Hij is geboren in de stad Shkodera, destijds de hoofdstad van Albanië in het jaar (1332) na de Profetische Hidjra (1914 volgens de Christelijke jaartelling) in een arme familie. Zijn vader al-Haaj Noeh Nadjaatee al-Albaanie (rahiemahoellaah) had zijn Sharie’ah studie afgerond in Istanbul en keerde als een geleerde terug naar Albanië. Nadat Albanië werd overgenomen door het atheïsme maakte de familie Hidjrah (emigratie) naar Damascus.


Zijn Studie en Onderwijs:
In Damascus voltooide Shaych Al-Albaanie zijn eerste studie en er werd hem daarna de Qor`aan, Tadjwied, wetenschappen van het Arabische taal, fiqh van de Hanafie madhab onderwezen en andere takken van de Dien door verschillende geleerden en vrienden van zijn vader.

Hij leerde bovendien de kunst van klok en horlogereparatie van zijn vader – en werd er hoogst bekwaam en beroemd om en putte zijn inkomen hier uit. Hij begon zich te specialiseren op het gebied van Hadieth en verwante wetenschappen op de leeftijd van 20 jaar - beïnvloed door artikelen uit het tijdschrift al-Manaar.


Zijn Werken en verdere Studie:
Hij begon te werken op dit gebied door het uitwerken van al-Haafidh al-‘Iraaqie’s monumentale werk ‘al-Moeghnie ‘an-hamlil-Asfaar fil-Asfaar fie tachriedj maafil-Ihyaa minal-Achbaar’ en voegde er aantekeningen aan toe.

Hij ging verder op het gebied van hadieth en diverse wetenschappen ondanks ontmoedigingen van zijn vader. Bovendien, kon hij de boeken die hij nodig had niet terug vinden in zijn vaders bibliotheek omdat die hoofdzakelijk bestond uit diverse werken van Hanafie fiqh – en aangezien hij zich de boeken die hij nodig had niet kon veroorloven leende hij ze van de beroemde bibliotheek van Damascus (‘al-Maktabatoez-Zaahiriejah’) en soms leende hij ze van boekhandelaars (verkopers).

Hij verdiepte zich in de wetenschap van Hadieth tot een dusdanige mate dat hij soms zijn winkel sloot en in de bibliotheek verbleef voor 12 uur – hij onderbrak zijn werk alleen voor het gebed – hij ging zelfs niet weg om te eten, maar hij nam twee lichte tussendoortjes met zich mee.

Uiteindelijk verleenden de bibliotheekautoriteiten hem een speciale ruimte voor zijn studie en kreeg hij zijn eigen sleutel voor toegang tot de bibliotheek vóór de normale openingstijden. Vaak was hij aan het werk vanaf de vroege ochtend tot na het ‘Ishaa gebed. Tijdens deze periode produceerde hij vele nuttige werken - vele van deze werken wachten nog om gedrukt te worden.

De Shaych’s (rahiemahoellaah) werken betreffende Hadieth van de Profeet (salallaahoe `alayhie was sallem) hadden een groot effect op hem en resulteerde in het keerpunt dat hij het blindelings volgen van zijn voormalige madhab (Hanafie) liet en in plaats daarvan aanvaarde en handelde naar het Boek en de Soennah – volgens het begrip van de vrome voorgangers (As-Selefoes Saalih). Dit betekende natuurlijk dat hij het soms oneens was met enkele van de lokale Shaychs die de madhab van Hanafie blindelings volgden, en eveneens met de lokale Soefie iemaams en innoveerders die zich begonnen te verzetten tegen hem en de gewone mensen aanspoorden tegen hem door hem uit te maken voor een, “Wahhaabi”. Hij werd desondanks aangemoedigd door enkele nobele Shaychs van Damascus die hem aanspoorde om verder te gaan, onder hen Shaych Bahjatoel, Shaych ‘Abdoel-Fattaah- de Iemaam, en Tawfieq al-Barzah – rahiemehoemoellaah.

De Shaych kwam veel verzet tegen in zijn inspanning om de mensen uit te nodigen naar Tauwhied en de Soennah maar hij droeg dit met geduldige volharding.


Zijn Lessen en Da’wah:
Na enige tijd begon hij met het geven van twee wekelijkse lessen die werden bijgewoond door de studenten van de kennis en leraren aan de universiteiten – waar hij diverse boeken doceerde over ‘Aqiedah, Fiqh, Oesoel en de wetenschappen van de Hadieth.

Hij begon ook met georganiseerde maandelijkse reizen voor Da’wah naar de diverse steden in Syrië en Jordanië.

Nadat een aantal van zijn werken verschenen in drukwerk werd de Shaych verkozen (door Shaych Abdoel-Aziez Ibn Baaz (rahiemehoellaah) om op de nieuwe universiteit van al-Medienah, Saoedi-Arabië, Hadieth te onderwijzen, voor drie jaar van 1381 tot 1383 na de Profetische Hiedjra. – waar hij tevens lid van de universitaire raad was. Na dit keerde hij terug op zijn vroegere studies en werk in ‘Maktabatoez-Zaahiriyyah’ en liet zijn winkel achter in de handen van één van zijn broers.

Hij bezocht diverse landen voor Da’wah en lezingen – onder hen Qatar, Egypte, Koeweit, de Emiraten, Spanje en Engeland. Hij werd ertoe gedwongen om een aantal keer te emigreren van Syrië naar Jordanië, daarnaar Syrië opnieuw, toen Beiroet, toen de Emiraten, toen opnieuw naar Ammaan, Jordanië.

Zijn werken zijn hoofdzakelijk op het gebied van Hadieth en zijn wetenschappen en omvatten een aantal van meer dan 200 werken.
Zijn Studenten:
Zijn studenten zijn velen, waaronder vele Shaychs van vandaag de dag, enkele van hen zijn onder andere Shaych 'Alie Hassan al-Halabie, Shaych Saliem al-Hilaalie, Shaych Mashor Hassan, Shaych Moesa Nasr, Shaych Moqbil ibn Haadee al-Waadi’ie (rahiemehoellaah), Shaych Rabie’ ibn Haadie al-Madchalie.


Zijn Dood:
De Shaych overleed op Zaterdag 22 Djoemaadaa ath-Thaaniyah 1420 na de Profetische Hiedjra (2 Oktober 1999). Hij is 87 jaar geworden. Moge Allaahs Barmhartigheid met hem zijn, en moge Hij hem belonen voor wat hij voor de Islaam en de moslims heeft geofferd, en moge (Hij) de moslims profijt van zijn nakomelingen geven. En Allaah is de Alhorende, Degene Die Verhoort.


Laatst geupdate op ( Wednesday 18 July 2007 )

bron: http://www.ahloelhadieth.com
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum