ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Kijk uit voor Kibr !! (Arrogantie, Hoogmoed, Trots)

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Aqieda
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 23:12:30    Onderwerp: Kijk uit voor Kibr !! (Arrogantie, Hoogmoed, Trots) Reageren met citaat
Kijk uit voor Kibr !! (Arrogantie, Hoogmoed, Trots)

بــــسم الله الرحمـــن الرحيــــم

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft kibr in de islaam verboden gemaakt, omdat het woord kibr trots, hoogmoed en arrogantie betekent. Ibn Qoedama heeft gezegd: "Kibr kan verborgen in een persoon zelf zitten, maar door de omgang met andere mensen komt het tot uiting in zijn gedrag. En dit gedrag laat hem denken dat hij beter is dan de ander."

In vele ayaat kunnen we over het verbod van kibr lezen:

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd:

إِنَّ الَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُواْ عَنْهَا لاَ تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوَابُ السَّمَاء وَلاَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى يَلِجَ الْجَمَلُ فِي سَمِّ الْخِيَاطِ وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُجْرِمِينَ 40 لَهُم مِّن جَهَنَّمَ مِهَادٌ وَمِن فَوْقِهِمْ غَوَاشٍ وَكَذَلِكَ نَجْزِي الظَّالِمِينَ 41

Voorzeker, degenen die Onze ayaat tegenspreken en ze met arrogantie behandelen, voor hen zullen de poorten van de hemel niet geopend worden, en zij zullen het Paradijs niet binnengaan totdat de kameel door het oog van de naald gaat (het geen onmogelijk is). Aldus zullen Wij de moedjrimoen (zondaren, polythe´sten, criminelen) vergoeden. Voor hen zal er een slaapplaats van Hel (Vuur) zijn en over hen bedekking van (Helle-Vuur). Zo vergoeden Wij de dhalimoen (polythe´sten en zondaren). (al-A 'raf: 40-41)

Uit deze aya blijkt dat door kibr iemand zich tegen de waarheid kan keren en deze niet accepteert. En hierdoor krijgt hij niet 'het houden' van en de 'rahma' (barmhartigheid) van Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala maar hij krijgt alleen maar straf.

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd:

لاَ جَرَمَ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ وَمَا يُعْلِنُونَ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْتَكْبِرِينَ 23

Zeker, Allah weet wat zij verbergen en wat zij openbaar maken. Waarlijk, Hij houdt niet van de hoogmoedigen. (an-Nahl: 23)

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd:

فَادْخُلُواْ أَبْوَابَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا فَلَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَكَبِّرِينَ 29

Gaat aldus de poorten van de Hel binnen en voorzeker, wat een slechte bestemming zal er zijn voor de hoogmoedigen. (an-Nahl: 29)

Uit al deze ayaat, die zeer krachtig over kibr oordelen, kunnen we afleiden dat kibr iemand naar koefr kan brengen. Dit betekent dat voor degenen die kibr hebben op deze manier, dus de ayaat (tekenen) door hun trots en arrogantie ontkennen, het Paradijs altijd voor hen verboden zal blijven en hun bestemming aldus de Hel zal zijn. Een voorbeeld hiervan is in de Qoraan, het verhaal van Qaroen die zich hoogmoedig gedroeg. Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala gaf hem veel rijkdom, maar hij was ondankbaar ten opzichte van Allah. Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala vertelt in de Koran wat Qaroen zei:

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd:

قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِندِي.......

Dit is aan mij gegeven alleen vanwege de kennis die ik bezit. (al-Qasas: 78)

In de volgende aya lezen we over kibr als zonde. Dit staat in het advies van Loeqman aan zijn zoon:

Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd:

وَلَا تُصَعِّرْ خَدَّكَ لِلنَّاسِ وَلَا تَمْشِ فِي الْأَرْضِ مَرَحًا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ 18

En keer je gezicht niet af van mensen met trots, noch loop hoogmoedig op de aarde. Voorzeker, Allah houdt niet van iedere arrogante opschepper. (Loeqman: 18)

Ibn kethier Radia Allahoe Anhoe/Anha zegt over deze aya:
"Je moet geen trots hebben en hoogmoedig zijn. Want hierdoor krijg je het haten van Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala. En je moet je gezicht niet van de mensen afkeren, want dit is ook ÚÚn van de tekenen van kibr."
Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala heeft gezegd
وَلاَ تَمْشِ فِي الأَرْضِ مَرَحًا إِنَّكَ لَن تَخْرِقَ الأَرْضَ وَلَن تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولاً 37
En loop niet op de aarde met verwaandheid en arrogantie. Voorzeker, je kunt de aarde noch kwellen, noch doorgronden, noch kun je een gestalte in hoogte, zoals de bergen, bereiken.
(al-lsra: 37)

Er is voor niemand een reden om kibr te hebben. Wij zijn slechts schepselen van Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala. We behoren eerder nederig dan trots te zijn, ook ten opzichte van onze mede-moeslims. Vele ahadieth spreken over de afkeer van kibr.

Overgeleverd door Aboe Hoeraira Radia Allahoe Anhoe/Anha:

De Profeet Salla Allahoe Alaihi Wa Sallam heeft gezegd:

Op een keer liep een man hoogmoedig te pronken met kleding die over de grond achter hem sleepte. Plotseling, liet Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala hem verzwelgen door de aarde en nu zal hij worstelend voortgaan en wegzakken tot de Dag des Oordeels. (al-Boechaarie)

Abdullah ibn Ornar heeft gezegd: "Op een keer zag ik een man hoogmoedig lopen en ik zei: Dat is een broer van de sheitaan."
We weten allemaal over het verhaal van de sheitaan, Iblies, die uit trots niet wilde buigen voor Adam Alaihi As Salaam. Hij negeerde het Gebod van Allah Soebhanahoe Wa Ta'ala. Iblies achtte zichzelf beter en hoger dan Adam Alaihi As Salaam.
In een andere hadieth over kibr heeft Abdullah ibn Mas'oed Radia Allahoe Anhoe/Anhaovergeleverd:

De Profeet Salla Allahoe Alaihi Wa Sallam heeft gezegd:

Degene die een greintje trots in zijn hart bezit, zal niet naar het Paradijs kunnen gaan.
EÚn van de metgezellen zei: '0 boodschapper van Allah! Sommige personen dragen mooie kleren en schoenen.'
De profeet Salla Allahoe Alaihi Wa Sallam zei:Allah is Mooi en houdt van mooi. Trots betekent de waarheid verwerpen door eigendunk/trots en anderen als laag beschouwen. (Moeslim)

In deze hadieth spreekt de profeet over 'een greintje trots' in je hart en het Paradijs zal verboden voor je zijn. Zo sterk is het verbod van kibr gemaakt.
Niet alleen lezen we hier over de afkeer van trots, maar in deze hadieth komt ook tot uiting dat het niet betekent dat we ons bewust armoedig of armzalig moeten voordoen als hier geen reden toe is. Zoals in de hadieth staat: Allah is Elegant en Mooi. Het dragen van verzorgde kleding is dus alleen maar aan te bevelen als men hier toe in staat is. Het is niet goed om te veel waarde te hechten aan alle zaken van de doenja (dit leven), zoals extravagant geld uitgeven aan wereldse zaken. Maar er verzorgd en netjes uitzien zijn alleen maar dingen die worden aangeprezen in de islaam, en betekent niet dat iemand hierdoor kibr heeft.
Overgeleverd door Aboe Hoeraira Radia Allahoe Anhoe/Anha:

De Profeet Salla Allahoe Alaihi Wa Sallam heeft gezegd:

Allah zal niet naar degene kijken op de Dag des Oordeels die zijn mantel uit trots laat slepen. (al-Boechaarie & Moeslim)
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Aqieda Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum