ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Het bidden achter een man die zijn baard afscheert

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
ah-lu-sunnah
Admin


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 36

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 20:52:47    Onderwerp: Het bidden achter een man die zijn baard afscheert Reageren met citaat
Het bidden achter een man die zijn baard afscheert
Geschreven door Het Permanente Comité voor Islaamitisch Onderzoek en Fataawa


Vraag:

“Een man die zijn baard afscheert is de khatieb (preker) in de centrale moskee. Adviseert u ons dat wij achter hem bidden? Alstublieft leg het ons uit.”

Antwoord:

“Alle lof is aan Allaah alleen, en moge de gebeden en begroetingen met Zijn Boodschapper zijn, en zijn familie en zijn metgezellen. Om te vervolgen:

Het afscheren van de baard is haraam vanwege hetgeen dat is overgeleverd door Ahmed, al-Boechaarie en Moslim op de autoriteit van Ibn Umar (radiallaahoe anhoe) dat de Profeet (salallaahoe alayhie wasellem) heeft gezegd:

Verschil van de moeshrikoen en laat de baarden met rust (laat ze groeien) en knip de snorren bij.

Tevens, vanwege hetgeen is overgeleverd door Ahmed en Moslim op de autoriteit van Aboe Hoerayrah (radiallaahoe anhoe) dat de Profeet (salallaahoe alayhie was sallem) heeft gezegd:

Knip de snorren bij en laat de baarden met rust en ga de magiërs tegen.

Dus, om halsstarrig de baard af te blijven scheren behoort tot de grote zonden, en het is daarom verplicht dat wij degene die zijn baard afscheert adviseren en hem er voor vermanen.

Dus gebaseerd op dit, als hij de iemaam van een moskee is en hij geen advies aanneemt, dan is het verplicht om hem te vervangen als dit mogelijk is, mits het geen grotere fitnah veroorzaakt. Anders is het verplicht om achter een ander als hem te bidden, van onder degenen die nobel zijn, als dit mogelijk voor hen is. Dit zodat men hem kan weerleggen en vermanen, maar ook dit; mits het geen grotere fitnah veroorzaakt. Als dit niet mogelijk is, dan is het wettelijk voorgeschreven dat men (alsnog) achter hem kan bidden vanwege het voordeel van het gezamenlijke gebed, en zo ook als men enige fitnah vreest wanneer men achter een ander als hem bidt. Hij behoort dan achter hem te bidden en alle fitnah te voorkomen door het mindere kwaad van de twee kwaden te kiezen.

En bij Allaah ligt alle succes en moge Allaah vrede en zegeningen zenden op onze Profeet (salallaahoe `alayhie was sallem) en zijn familie en zijn metgezellen.”

Arabische bron: Tahreem Halq al-Lihhaa (Pagina 24) en Fataawa al-Lajnah ad-Daa.imah lil! -Buhooth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa (Fatwa num. 1640)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum