ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Betreffende Meningsverschillen onder de Geleerden

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
ah-lu-sunnah
Admin


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 36

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 21:14:40    Onderwerp: Betreffende Meningsverschillen onder de Geleerden Reageren met citaat
Betreffende Meningsverschillen onder de Geleerden

Geschreven door
Shaych Mohammad bin 'Omar Baazmoel


Vraag:

“Wat betreft Allaah`s Uitspraak [Soerah 5: Vers 3]: “Vandaag heb ik jullie Religie vervolmaakt.”, wij bevestigen het vers en geloven erin, wij geloven dat Allaah`s Religie perfect is en dat er geen tegenstrijdigheden zijn in hetgeen Allaah heeft geopenbaard. Maar wanneer een iemaam of een geleerde iets verboden heeft, en een andere iemaam of geleerde zegt dat hetzelfde toegestaan is, hoe moeten we dit begrijpen, aangezien deze twee regelgevingen tegenstrijdig aan elkaar zijn?”

Antwoord:

“Dit antwoord vereist kennis van een grote wetenschap bekend als Moechtalif al-Hadieth, en ook kennis van de fundamenten van Fiqh die betrekking hebben op de reden waarom de geleerden geschillen.

Het is mogelijk dat een geleerde niet alle overleveringen van de Boodschapper (salallaahoe `alayhie was sallem) is tegengekomen betreffende een bepaald onderwerp, waardoor hij tot het begrip komt dat een bepaalde handeling toegestaan is, gebaseerd op zijn principes. Daarna komt er een andere geleerde die, nadat hij overleveringen heeft bestudeerd die de eerste geleerde niet bereikt hebben, verklaart dat de regelgeving over deze handeling niet toegestaan of afgeraden is. Dit is gebaseerd op bewijs dat hij gevonden heeft maar wat de eerste geleerde niet heeft bereikt. Dit is slechts één van de vele redenen waarom de geleerden geschillen.

In werkelijkheid zijn de geleerden allemaal op verschillende niveaus in termen van hoeveel bewijsvoering hen heeft bereikt. De boeken en bewijzen die een (bepaalde) geleerde heeft bestudeerd, zijn niet dezelfde als die een andere geleerde heeft bestudeerd. De geleerden zijn niet allen gelijk wat betreft hun kennis over Hadieth, net zoals zij niet gelijk zijn wat betreft hoeveel zij weten over de zaken van consensus, etc.

We zien dat het hierdoor mogelijk is dat een geleerde zegt dat een bepaald iets toegestaan is, terwijl een ander zegt van niet. Dit is de manier waarop Allaah, de Verhevenste, de mensen test, om te zien wat zij zullen doen onder dit soort omstandigheden, wat zij zullen doen als de bewijzen niet met elkaar overeenkomen of als de geleerden zijn gaan geschillen over bepaalde zaken.

Hoe dan ook, de geleerden hebben dit onderwerp genomen om er boeken over te schrijven, en ze hebben de redenen duidelijk gemaakt waarom de geleerden geschillen, en excuses gevestigd voor diegenen die niet hebben gehandeld bij bepaalde bewijsvoeringen of hen zijn tegengegaan. Ik zou de vrager willen aanbevelen om het uitstekende boek ´Raf`oel-Malaam `an A`immatil-A`laam´ door Shaychoel-Islaam ibn Taymiyyah (rahiemehoellaah) over dit onderwerp te lezen. Voorwaar, hij schreef hiermee een zeer profijtvol boek, waarin hij de excuses vermeldt voor de iemaams in zaken van geschil en de ware reden waarom zij geschillen. Het lezen van dit boek zou de zaak die de vrager gesteld heeft verduidelijken, en Allaah weet het, het beste.”

Arabische bron: Vanuit een cassette opname van de shaych, file nm. AAMB005, gedateerd op 1423/6/25
Laatst geupdate op
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Geleerden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum