ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Het heffen van de handen in een smeekbede

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 16-05-2008 11:12:04    Onderwerp: Het heffen van de handen in een smeekbede Reageren met citaat
[size=18]Het heffen van de handen in een smeekbede[/size]

Vraag: Hief de Profeet (Sallallahoe’alayhi wa salaam) normaal gesproken zijn handen op in de smeekbede, onder alle omstandigheden?

Antwoord: Hij (Salallahoe’alayhi wa salaam) hief normaal gesproken zijn handen op in bepaalde specifieke ogenblikken en gedurende de incidentele smeekbeden (m.a.w. spontane aangelegenheden) Daarnaast zijn er situaties, gedurende zijn smeekbede, maar dat hij zijn handen niet hief (‘alayhi salaatoe wa salaam) Waarlijk, het is bevestigd dat hij zijn handen hief in het vragen naar regen. (Al-Istisqaa). Wanneer hij een smeekbede deed voor regen, voor de moslims op de dag van Jumu3a (vrijdag) gedurende de Khutbah, hief hij zijn handen op.
Dito, wanneer hij de woestijn inging en 2 Rak’ahs van het gebed verrichtte (Saalatul-Istiqaa), en hij een preek gaf aan de mensen, en hij een smeekbede verrichtte (voor regen), hief hij zijn handen. (‘alayhi salaatoe wa salaam) En soortgelijk, wanneer hij een smeekbede verrichte voor iemand, hief hij zijn handen op (‘Alayhi salaatoe wa salaam). En dit is bevestigd in vele Ahadeeth over het heffen van zijn handen, en het is van de Soennah en van de zaken, betreffende het accepteren van smeekbeden.


En van dat is wat is bevestigd in de Saheeh van Muslim, onder het gezag van Abou Hurayrah (radiyAllahu’anhu) van de Profeet (Sallahoe’alayhi wa salaam) dat hij zei, ”Voorwaar, Allaah is Goed, en Hij accepteert niets anders dan het Goede. En voorzeker Allaah Droeg de de gelovigen hetgeen op wat Hij zijn Boodschappers op droeg.

Allaah de meest Verhevene zegt: ‘O jullie die geloven, eet van de goede dingen waarmee Wij jullie hebben voorzien en Weest Allaah dankbaar’ ( 2:172) En Hij, Geprezen is Hij, zei: ‘O Boodschappers, eet van de goede zaken, en verricht goede daden’ (23:51)

Vervolgens noemde hij (de profeet) de man die een lange tocht had gereist met vies haar en bedekt met stof. Hij strekte zijn handen in de lucht (zeggend) “Oh Mijn Heer! Oh Mijn Heer!” Echter zijn eten was onwettig, zijn drank was onwettig, zijn kleding was onwettig, en hij was omringd met het onwettige. Dus hoe is het dat (zijn smeekbede) gehoord zou moeten worden?” Dus hij (‘alayhi salaatoe wa salaam) noemde dat voor de zaak van het accepteren van de smeekbede (het uitsteken van de handen in de lucht) Alhoewel, aangezien degene die de smeekbede verrichtte (in deze overlevering) betrokken was met het verbodene van verscheidene interpretaties, de Profeet (‘Alayhi salaatoe wa salaam) beschouwde het zeer onwaarschijnlijk dat zijn smeekbede zou worden verhoord, met als oorzaak het begaan van hetgeen wat verboden is. Dus, het is bekend door dit, dat het heffen van de handen valt onder de zaken van het accepteren van smeekbeden.

En in een andere hadeeth dat de profeet ( Salallahoe’alayhi wa salaam) zei,
”Voorwaar, jouw Heer, Gezegd en Verheven is Hij, is Bescheiden en Gul. Hij is Verlegen naar zijn dienaar toe wanneer hij zijn handen heft naar Hem, Om ze leeg te retorourneren”.

Dus dit bewijst de wetgevende natuur van het heffen van de handen gedurende smeekbede en dat valt onder de zaken van het accepteren van smeekbeden. Alhoewel, is het bevestigd dat in andere situaties hij (‘Alayhi Salaatoe wa salaam) zijn handen niet hief tijdens zijn smeekbede.

Bijvoorbeeld, zoals de smeekbede tussen twee Sazjda’s (ter aarde werping, in het gebed), en de smeekbede aan het einde van het gebed, voor het zeggen van de Salaam. Insgelijks de smeekbede na de 5 verplichte gebeden- - Adh-Dhuhr, Al-'Asr, Al-Maghrib, Al-'Ishaa and Al-Fajr – Hij (Salallahoe’alayhi wa salaam) hief zijn handen niet deze gebeden. Dus, de Soennah in desbetreffende situaties is dat je niet je handen heft. Liever, het heffen van de handen in deze situaties in een innovatie (Bid’ah), omdat het niet bevestigd is door hem (‘alayhi salaatoe wa salaam), nocht van zijn metgezellen (RadiyAllahoe’anhoem) En het is welbekend dat hij (Salallahoe’alayhi wa salaam) geen goede aspecten achterwege heeft gelaten waarvan hij de Ummah op de hoogte heeft gebracht, en hij heeft geen slechte aspecten achterwege gelaten waarvoor hij hen niet heeft gewaarschuwd. (‘Alayhi Salaatoe wa salaam)

Alhoewel, wanneer de persoon de Qunoot smeekbede zei in tijden van plotselinge moeilijkheden, is het toegestaan voor hem om zijn handen te heffen na de Ruk’oo (buiging) gedurende de laatste Rak’ah van het gebed. Voorzeker de Profeet (Salallahoe’alayhi wa salaam) deed dat wanneer hij een smeekbede verrichte tegen de stammen die zich misdroegen tegenover de moslims die reciteurs waren (van de Koran)

En ook omdat hij (Salallahoe’alayhi wa salaam) smeekbede verrichte na de Rukoo’ van de laatste Rak’ah tegen de ongelovigen van de Quraysh voor de verovering (Fath) van Mekkah. Op dezelfde wijze hief hij zijn handen op (om een smeekbede te verrichten) gedurende de Qunoot van het Witr gebed.

En Allaah is de Gever van het succes.

Al-'Allaamah 'Abdul-'Azeez bin Baaz (rahimahullaah)

Sub7anak Allahoema Wa Bi7amdik, Ashadoe An La Illaha Illa Ant, Astagfiroeka Wa Atoeboe Ilayk

Bron: http://www.salafitalk.net/st/viewmessages....m=16&Topic=1069
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum