ah-lu-sunnah waldjamaa3a met de begrip van de selefoes saalih
Betreffende het roddelen over een niet-moslim

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Oum 'Abdul-Qadir
Modertor


Geregistreerd op: 15 Mei 2008
Berichten: 58

BerichtGeplaatst: 15-05-2008 23:02:09    Onderwerp: Betreffende het roddelen over een niet-moslim Reageren met citaat
Betreffende het roddelen over een niet-moslim

Shaikh Mashoor Hassan Salmaan


Vraag:
Wat is de regelgeving betreffende het roddelen over een Christen.

Antwoord:
De wetten van de Shari3a (Islamitische wetgeving) worden niet bepaald aan de hand van de persoon. Het roddelen over een Moslim is verachtelijk, en zo ook is het even verachtelijk als het gaat om een Christen. Derhalve is het roddelen over een Moslim erger vanwege het recht dat hij (je moslim broeder) over jou heeft. Desondanks is het roddelen over een Christen wel gewoon Haraam.
Een voorbeeld is dat het Haraam is om te stelen van een Moslim en van een Christen, dus hoe het Haraam is om van een Christen te stelen is het ook Haraam om over hem te roddelen. Dit, omdat zoals we eerder vermeld hebben de wetten van de Shari3a (Islamitische wetgeving) draaien om daden en niet om personen.

De student van Imaam Malik , Ibn Wahb (Ra7imahumu Allaah) vroeg hem (Imaam Malik) over het roddelen over een Christen. Dus hij antwoordde: “Zijn dat geen mensen?” hij antwoordde: “Natuurlijk”. Waarop hij (Imaam Malik) weer zei: “ Allaah zegt:

“ En spreekt goed tegen de mensen” (Suratul Baqara - 83)".

Hij heeft niet gezegd, “ tegen de Moslims”. En met mensen worden de Moslims en de ongelovigen waaronder de menen van het Boek bedoeld. ”

Een Moslim dient zijn tong ook te weerhouden, omdat als hij kwaadspreekt over de Jood, de Christen en de ongelovige, zal dit kunnen leiden tot kwaadsprekerij jegens de Moslim. En als de persoon kwaadspreekt over een Moslim die hij persoonlijk niet kent kan dit uiteindelijk leiden naar kwaadsprekerij over een Moslim die hij wel kent. Het zou zelfs tot een punt kunnen komen waarin hij zelfs zal roddelen over zijn eigen familie. Zodoende dient een Moslim zijn tong veilig te stellen tegen het beledigen en het roddelen over anderen, zelfs tegenover dieren.
Voorzeker, Taqiudeen asSubkee was op een dag aan het wandelen met zijn zoon, en zo blafte een hond naar hen waarop de jonge zoon zei: “ Wees stil, jij zoon van een hond! ”.
De vader werd boos en zei: “Zeg dat niet. Stel je tong veilig mijn zoon, want als je jouw tong op deze manier leert praten, zal het uit je mond komen zonder dat je de intentie ervan hebt. ” Dit was de opvoeding van Imaam AsSubkee die uiteindelijk een van de grootste en meest erkende Shafi3i geleerden was.

Een persoon (die roddelt) zal niet geaccepteerd worden op aarde, en de mensen zullen geen profijt aan hem hebben. En vooral als het een student van kennis is, dat hij dan zijn in en uit adem zal tellen (figuurlijk gesproken), en voordat hij spreekt hij eerst goed moet nadenken over hetgeen hij wil vertellen. En hij die altijd zwijgt, zal nooit spijt kennen. Een woord is, zoals de Salaf hebben gezegd: “Het is als een vonk die uit een steen emaneert, het gaat weg, en komt nooit meer terug ”. Daarom is het dus aan de Moslim om zijn tong veilig te stellen tegen het roddelen, verhalen rond vertellen, liegen en het beledigen van de ongelovige, Christen of Jood. Omdat de Shari3a (Islamitische wetgeving) dit heeft verboden ongeacht over wie je roddelt of kwaadspreekt.

(http://www.selefieforum.nl)
_________________
''..En vreest een Dag waarop de ene ziel niets voor de andere ziel kan doen en er geen losprijs van haar aanvaard zal worden, geen voorspraak zal haar baten. En zij zullen niet geholpen worden.'' (2:123)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    ah-lu-sunnah // Fiqh Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum